Direct naar:
- Wat is een kokendwaterkraan?
- Hoe werkt eenkokendwaterkraan?
- Waarom een kokendwaterkraan?
- Voordelen kokendwaterkraan
- Nadelen kokenwaterkraan
- Waar moet je op letten bij aanschaf?
- Hoe zit het met het energieverbruik?
- Is een kokendwaterkraan duurzaam?
- Wat kost een kokendwaterkraan?
- Wat is de beste kokendwaterkraan?
In moderne keukens is-ie al bijna niet meer weg te denken: de kokendwaterkraan. Het lijkt misschien een luxe optie, maar deze Nederlandse vinding is absoluut het overwegen waard als je je oriënteert op een nieuwe keuken. In deze post lees je waarom.
Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen: een ketel op het fornuis die begint te fluiten zodra het water in de ketel kookt. De waterkoker was daarna een prima verbetering. Maar dat het nog (veel) beter kan, bewees de kokendwaterkraan.
De Nederlandse ingenieur Henri Peteri vond de kokendwaterkraan uit in 1970, maar het product begon pas bekendheid te krijgen nadat hij in 1985 met zijn twee zoons het bedrijf Quooker had opgericht.
Sindsdien is het product bezig aan een opmars. Tal van merken als Grohe, ACE, HOWAT en Franke hebben nu ook een kokendwaterkraan in hun assortiment. Dat heeft er mede voor gezorgd dat dit product bijna gemeengoed is geworden in de keuken.
Wat is een kokendwaterkraan
Een kokendwaterkraan is als een gewone kraan, met één essentieel verschil: hij levert je direct kokend water zonder dat je hoeft te wachten. Gebruik je een waterkoker, dan moet je een poosje wachten totdat die het water aan het koken heeft gebracht. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een fluitketel.
Hoe werkt een kokendwaterkraan?
Kokendwaterkranen maken gebruik van een reservoir onder je gootsteen dat is aangesloten op het elektriciteitsnet en de waterleiding. Hij verwarmt het water en slaat het op de juiste temperatuur op, zodat het kokende water beschikbaar is op het moment dat je de kraan opendraait. Dat bespaart je dus veel tijd.
Waarom een kokendwaterkraan?
Een kokendwaterkraan bespaart niet alleen tijd, maar ook water. Waarschijnlijk vul je je waterkoker elke keer dat je hem gebruikt. En soms gooi je het overgebleven water van de laatste kookbeurt weg om de waterkoker te vullen met vers water. Je kunt je dus voorstellen hoeveel water en energie er met een waterkoker verloren gaat. Bij een kokendwaterkraan is dat een heel stuk minder.
Bovendien zijn waterkranen ook ideaal voor het stomen van groenten, het koken van pasta en het maken van een instant noedelsnack. En dat in een fractie van de tijd die het kost om de waterkoker te laten koken.
Voordelen kokenwaterkraan
1. Tijdbesparend
Een kokendwaterkraan heeft een reservoir dat altijd kokendheet water bevat. Als je water uit de kraan laat stromen, komt er nieuw water in het reservoir dat onmiddellijk wordt verwarmd tot kooktemperatuur. Zo heb je dus altijd meteen heet water voor een kopje thee of om pasta of rijst te koken.
Je hoeft dus nooit te wachten tot het water kookt. Bij een grote pan water kan dit wel tien minuten duren, en een waterkoker heeft nog altijd een paar minuten nodig om water te laten koken. Als je een eenvoudig pastagerecht wil maken, is het laten koken van het water normaal gesproken het meest tijdrovend. Niet met een kokendwaterkraan. Hij kan je dus veel tijd besparen tijdens het koken.
2. Energiebesparend
Het klinkt misschien als een enorme energieverspilling om water continu tot het kookpunt te verwarmen, maat een kokendwaterkraan is energiebesparend. Dat kan omdat het reservoir goed is geïsoleerd, waardoor het weinig warmte verliest. Het kost dus weinig energie om het water in het reservoir zo heet te houden.
Water koken in een pan of in een waterkoker kost veel meer energie. Met een kokendwaterkraan hoeft de cv-ketel niet aan als je warm water nodig hebt. Het bespaart ook water omdat je niet hoeft te wachten tot het water warm genoeg is. Bij een reguliere kraan doe je dat wel, waardoor je veel water onnodig laat wegstromen.
3. Ruimtebesparend
Met een kokendwaterkraan heb je geen waterkoker meer nodig op je aanrecht. Ook andere apparaten, zoals eierkokers en rijstkokers zijn niet meer nodig. Je hebt dus meer ruimte op het aanrecht. Sommige kranen kunnen zelfs extra koud of bruisend water leveren. Dit bespaart ook ruimte in de koelkast omdat je geen flessen koud water hoeft te bewaren.
4. Werkt waterfilterend
De meeste kokendwaterkranen filteren het water terwijl het door de kraan stroomt. Zo’n filter haalt kalk uit het water en verwijdert bijvoorbeeld chloor. Hierdoor smaakt het water beter en voelt het zachter aan.
Het is ook goed voor de apparaten waarin je het water gebruikt, zoals je koffiemachine. Je hebt dan minder last van kalkaanslag. Je moet de filters wel af en toe vervangen om ervoor te zorgen dat ze hun werk kunnen blijven doen.
De betere modellen filteren het water uit de kraan en verwijderen onaangename chemische stoffen. Sommige beluchten het water ook en maken het zachter. Dat is ideaal als je in een regio woont met hard water.
5. Veilig voor kinderen
Kokendwaterkranen zijn voorzien van een beveiliging zodat ze veilig zijn voor gebruik door kinderen. Meestal zitten er twee mechanismen de kraan, één voor het koude en warme water en een apart mechanisme voor het warme water.
Bovendien heeft het mechanisme voor het warme water een kinderslot. Hierdoor kan een kind de kokendwaterfunctie van de kraan niet gebruiken en kunnen er geen ongelukken gebeuren.
Het kinderslot maakt de kraan ook veiliger voor volwassenen, want je kunt nooit per ongeluk het verkeerde mechanisme gebruiken en plotseling je handen wassen met kokendheet water. Bovendien is de kraan goed geïsoleerd. De buitenkant van de kraan wordt dus niet heet als er kokendheet water doorheen stroomt.
6. Goed voor mensen die slecht ter been zijn
Met een kokendwaterkraan hoef je nooit meer een waterkoker op te tillen om daarmee een kopje, kom of pan te vullen.
7. Strak ogende werkbladen
Behalve dat je hulpmiddelen als een water-, eier- en rijstkoker niet meer nodig hebt, vervangt een kokendwaterkraan ook de traditionele kraan met bijvoorbeeld twee draaiknoppen. Perfect als je een minimalistische, hedendaagse keuken wilt of weinig werkbladruimte hebt in een kleine keuken.
Nadelen keukenwaterkraan
1. Neemt kastruimte in beslag
Hoewel je ruimte bespaart op je werkblad, zul je een compromis moeten sluiten voor wat betreft je opbergruimte onder de gootsteen. Hoeveel je moet inleveren hangt af van de grootte van het reservoir; de maten variëren van 3 tot 7 liter, waarbij de 3 litervariant geschikt is voor de meeste gezinnen. Gelukkig is de opslagruimte onder de gootsteen meestal niet de meest waardevolle in je keuken.
2. Kosten
Kokendwaterkranen beginnen bij ongeveer 450 euro en dan komen daar nog installatiekosten van 150 tot 300 euro bij. Deze kraan kan dus een vrij prijzige investering zijn. Tegelijkertijd is het een investering die zeker het overwegen waard is als je verwacht je keuken lang te houden.
3. Onderhoud
Kokendwaterkranen hebben onderhoud nodig. Quooker raadt aan het waterreservoir jaarlijks te reinigen om kalkaanslag te voorkomen en de filters om de 3-5 jaar te vervangen, afhankelijk van de waterkwaliteit. Je kunt een kalkfilter kopen, maar dan moet je de cartridges regelmatig vervangen.
4. Niet alle kokendwaterkranen leveren gegarandeerd kokend water
Studies hebben aangetoond dat veel merken niet altijd een kooktemperatuur van 100 graden aanhouden. Quooker is het enige merk die hier altijd in slaagt.
Waar moet je op letten bij de aanschaf?
Hieronder vind je zaken waarop je moet letten als je een kokendwaterkraan wil gaan aanschaffen.
- Een kraan die echt kokend water van 100°C levert: dit is één van de belangrijkste factoren bij de aanschaf van een kokendwaterkraan. Er zijn ook kranen die een fractie minder heet water produceren, ook bekend als een ‘instant heetwaterkraan’.
Een paar graden maakt weinig verschil als je een pan vult om pasta te koken, maar water van 100°C is beter voor zaken als theezetten tot het steriliseren van babyflesjes. - Grootte van het reservoir: laat je hierover goed voorlichten. Welke past het beste bij jouw situatie? Sowieso geldt: met een groter reservoir kun je meer kokend water gebruiken.
- Temperatuuropties: sommige kokendwaterkranen hebben de mogelijkheid om water op verschillende temperaturen uit de kraan te laten stromen.
Hoe zit het met het energieverbruik?
Om water op temperatuur te houden gebruikt een heetwaterkraan ongeveer 10 watt energie. Ter vergelijking: de gemiddelde waterkoker verbruikt tussen de 2-3 kilowatt per keer dat je hem gebruikt.
Is een kokendwaterkraan duurzaam?
Ja, kokendwaterkranen zijn milieuvriendelijk omdat ze water en energie besparen. Je gebruikt niet meer water dan je nodig hebt. Specifiek voor Quooker geldt dat hun kranen lagere elektriciteitskosten hebben. Zelfs in vergelijking met het koken van een pan water op een inductiekookplaat.
Nadelen van een inductiekookplaat
- Duur, duurder dan een keramische of gaskookplaat
- Vereist speciaal kookgerei. Hij werkt alleen met pannen die voorzien zijn van een magnetisch veld, zoals ijzer, gietijzer, email of magnetisch roestvrij staal. Pannen die hieraan voldoen, maar eerst op gas zijn gebruikt, kun je helaas niet meer gebruiken. De onderzijde dient namelijk helemaal vlak te zijn en gas(open vuur) zorgt vaak voor oneffenheden in de bodem
- Kan een brommend of zoemend geluid produceren, vooral bij hogere standen
- Je kunt moeilijker weglopen bij je fornuis. Inductiekoken gaat zo snel dat je eten snel overkookt of aanbrandt als je niet oplet.
Wat kost een kokendwaterkraan?
Reken op prijzen tussen de 450 en 1500 euro voor een kokendwaterkraan. Daarbovenop komen nog de installatiekosten. Die liggen tussen de 150 en 300 euro.
Wat is de beste kokendwaterkraan?
Door de bank genomen levert het Nederlandse merk Quooker de beste kokendwaterkranen. De kranen van Quooker leveren echt kokend water van 100°C. Als geld geen rol speelt, kun je nog een Quooker Cube toevoegen, die ook bruisend en gekoeld water levert uit dezelfde kraan.